BRIGA O DECI

Elestra Montesori koncept osmišljen da u višečasovnim aktivnostima intenzivno i kvalitetno pruža detetu sve ono što ono zaslužuje kao najvažniji član društva – razvoj na sopstvenom plemenitom polju.
Pedagogija kakvu je osmislila Marija Montesori, prepoznata je širom Sveta a naša želja je da sa stručnim kadrovima tu viziju širimo i razvijamo.

MARIJA MONTESORI

Marija Montessori (1870-1952) je bila lekar, filantrop i pedagog. Ostaće upamćena kao tvorac Montesori pedagogije koja je i danas veoma cenjena i koja se koristi u mnogim obrazovnim ustanovama. Marija Montessori rođena je 1870. u italijanskom gradu Kjaravelu ali svoje detinjstvo je provela u Rimu, gde se i školovala. Godine 1896. postaje prva žena u Italiji koja je završila medicinski fakultet nа Univerzitetu La Sepijenca. U toku studija radila je u psihijatrijskoj bolnici, sa decom ometenom u razvoju. Godine 1897. započela je saradnju sa Đuzepeom Montesanijem sa kojim je 1898. dobila sina Maria. Sin joj je bio verni partner u sprovođenju Montesori pedagogije i pratio ju je u stopu.

Deca su kompetentne osobe u koje se može imati poverenja i koje su u stanju da donose sopstvene odluke.“

Usporimo nehumane tokove ubrzanih želja za naprasnim razvojem. Primetimo taktilnost, čula, darovitost, samootkrića i sve dečije duše koje su u trci za raznim unapređenjima unazađena odsustvom topline i vrlina staloženosti.

Neka naši anđeli imaju svoje izbore i svoje detinjstvo.

Nećemo obećavati nemoguće. Mi smo nastali radi želje da se porodica održi humanim načelima.

Montesori je jedno od takvih stanovišta. Pedagogija, pristup i kako mi volimo reći: „Način života“. Nemoguće je opisati u jednom tekstu, ono što je naučno bazirani pokret. Tu smo da radom približim

Montesori pedagogija je jedna od retkih kompleksnih, naučno zasnovanih, detaljno objašnjenih i praktično primenjenih učenja o vaspitanju i obrazovanju deteta, čije su pojedine ideje preuzete u učenjima kasnijih klasičnih i alternativnih teoretičara iz oblasti psihologije i pedagogije. Primenjuje se više od stotinu godina u privatnim i državnim jaslama, vrtićima, osnovnim i srednjim školama širom Sveta.

Svako dete ima potencijal da postane najbolji predstavnik svoje vrste i razvije najbolje ljudske osobine: istraživački duh, razmišljanje sopstvenom glavom, humanost i odgovornost, samostalnost, radne navike, samopouzdanje, samodisciplinu, moralne i dihovne umesto materijalnih vrednosti.

Da bi se razvilo na odgovarajući način, detetu je potrebna pomoć koja se sastoji u pripremi povoljnog okruženja i podsticajnog stava odraslih.

Da bi se pravilno razvijalo, dete nije odvojeno od stvarnog života, već je aktivan učesnik u životu svog okruženja. „POMOZI MI DA URADIM SAM“ Osnovno načelo pedagogije Marije Montesori.

Marija Montesori je bila prva italijanska lekarka, obrazovni radnik i pedagog, filozof i filantrop; najpoznatija je po svom obrazovnom sistemu „Montesori“, koji se odnosi na decu od rođenja do adolescencije. Osmislila je celovitu pedagogiju i potpun pristup detetu, koji zahteva potpunu posvećenost i čovekoljublje.

Materijal koji se koristi u radu je posebnim radom i naučnim istraživanjem osmišljen da razvija čula i osobine.

Rad u ovom sistemu daje detetu slobodu pokreta, razmišljanja i ponašanja. Dete se slobodno oseća i uči samostalnosti. Vaspitač je u ulozi posmatrača, edukovan i pripremljen da na najbolji i najpažljiviji nenametljiv način bude oslonac i podrška.

Naša namera je da doprinesemo ovakvoj pedagogiji ali da je sledimo u najboljem a to je ljubav prema detetu!

Stalna grupa je u terminu od 16-18h utorkom i četvrtkom a u toku je i posebna ponuda za raspust sa višečasovnim aktivnostima svakog dana!

Pridružite nam se!

Moments of soul photography